Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nextjet lämnar Arvidsjaur – ”Det kan bli stillestånd i trafiken”

Publicerad

Nextjet kommer att sluta flyga till och från  Arvidsjaur, sannolikt från sista maj. Beskedet innebär att det kan bli stillestånd i trafiken i flera veckor och i värsta fall kanske längre än så.

Trafikverket förbereder en ny upphandling av flygtrafiken i landet och i fredags meddelade Nextjet att bolaget kommer att sluta flyga kommersiellt till och från Arvidsjaur.

”Negativt, så klart”

Nextjet slutar alltså flyga på destinationen,, sannolikt den sista maj,  och trafikverkets upphandling tar mer än 60 dagar att genomföra.

– Det innebär att vi inte kommer att ha någon flygtrafik under två till tre veckor i bästa fall. I värsta fall kommer stilleståndet att bli längre än så, säger flygplatschefen Rolf Lundberg.

Hur påverkar det Arvidsjaur?

– Negativt, så klart. Alla som vill besöka kommunen eller åka söderut måste använda sig av andra transportmedel tills vi får ett annat bolaget som kan flyga. Jag har informerat kommunledningen om Nextjets besked och vi är många som undrar varför bolaget gör så här.

Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) är sparsmakad i sina kommentarer.

– Man jag hoppas på en långsiktigt hållbar lösning för flyget i Arvidsjaur, säger hon.

”Sömlös lösning”

Nextjets kommunikationsdirektör Henning Lindberg bekräftar att bolaget fattat beslutet att säga upp avtalet om kommersiell trafik på Arvidsjaur.

Bolagets förklaring är att det inte längre är lönsamt, utan att det krävs statlig ersättning för att klara det.

– Vi hoppas på en sömlös övergång, alltså att det inte blir något stopp i flygtrafiken. Om det ändå skulle bli det kan vi tänka oss att flyga några veckor till om vi kommer överens med trafikverket.

Men vi kommer också att lämna in ett nytt anbud, säger Henning Lindberg.

Håkan Jacobsson, avtalsansvarig vid trafikverket tror att Nextjet kommer att flyga till juni.

– Vi jobbar för att kunna upphandla trafiken så att det blir trafikstart utan uppehåll. Trafikverket kommer troligen med någon information om det i morgon, säger han.

Skyldig en miljon kronor

Flygplatschef Rolf Lundberg berättar också att Nextjet inte betalat start- och landningsavgifter och hangarhyra under december månad.

– Fakturan på en miljon kronor skulle vara betald i går, men så blev det inte. Om den inte betalas inom fem dagar så kommer vi att skicka den till kronofogden. Det har vi meddelat Nextjet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nextjet

Mer i ämnet