Nextjet har fått tillbaka sin operativa flyglicens

Nextjet räddas – får förnyad licens

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Nextjet for fortsätta flyga. I dag beviljade Transportstyrelsen ansökan om en förnyad operativ licens.

Transportstyrelsen har beslutat att bevilja Nextjets ansökan om en ny operativ licens. Beslutet innebär att Nextjet får fortsätta bedriva flygtrafik tills vidare.

– Vi gör den samlade bedömningen att Nextjet har vidtagit tillräckliga åtgärder för att föra bolaget ur en besvärlig ekonomisk situation. Vi bedömer att bolaget nu har den ekonomiska stabilitet som krävs för att vi ska kunna fatta beslut om en operativ licens som gäller tills vidare, säger Simon Posluk, enhetschef på Sjö- och luftfartsavdelningen i ett pressmedelande.

Ralf Lundberg, flygplatschef Arvidsjaur, är inte lika säker på att flygbolaget vidtagit tillräckliga åtgärder.

– Det är väl så att Transportstyrelsen har gjort en bedömning att de kommer klara av fortsatt trafik framåt. Jag är lite bekymrad över den typ av flygplan man har i dag, som dels inte alltid går och sedan så är det så att det varit få flygplan just nu. Man har sålt två så man har bara två kvar. Så det gäller ju att få det att snurra runt hela tiden, säger Ralf Lundberg, flygplatschef Arvidsjaur.

Du är alltså inte lika säker som transportstyrelsen på att de klara av sitt uppdrag?

– Nja, det ekonomiska uppdraget kan ju vara så men däremot operativt kan det vara svårare.

Skyldig pengar

Tidigare har Nextjet varit skyldig Arvidsjaurs flygplats pengar. I september var skulden uppe i drygt 420.000 kronor. Arvidsjaurs flygplats styrelse beslutade då att skicka alla Nextjets obetalda och förfallna fakturor till Kronofogden.

– Man har ingen faktura i dag som är förfallen men om en vecka så är de förfallna. Det är många fler flygplatser som har många fakturor som ligger ute, säger Ralf Lundberg om situationen i nuläget.

Hur tycker du att det fungerat med Nextjet den här perioden?

– Denna hösten har varit en väldig tung period. Det har varit mycket tekniska bekymmer och problem. Man har ju tekniker som skruvar så gott de kan och man håller ju igång trafiken. Arvidsjaur har ändå inte varit värst drabbat utan det har varit värre för Gällivare.

Återkallade licens

Transportstyrelsen återkallade Nextjets operativa licens den 17 augusti 2017 och utfärdade samtidigt en tidsbegränsad operativ licens med en giltighetstid till och med 17 november 2017.

Den 28 september 2017 inkom NextJet med en ansökan om förnyad operativ licens utan tidsbegränsning. I dag beslutade Transportstyrelsen att bevilja ansökan. Den nya operativa licensen gäller från och med i dag och tills vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nextjet

Mer i ämnet