Foto: TT

Nytt företag ersätter Nextjet efter konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har beslutat att tilldela den tämligen okända flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/Arlanda. Det gäller linjerna mellan Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Amapola avser även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteå flygplats.

Flygstart ska ske 1 juli. Trafikverkets generaldirektör var mycket positiv efter att beskedet kom.

−Vi är mycket glada att så snabbt ha kunnat säkra trafiken, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

nextjet

Särskild upphandling

Efter det att Nextjet gick i konkurs tidigare i Maj började Trafikverket upphandlingen för de linjer med allmän trafikplikt som drabbades av konkursen. Det innebär att man hittade en lösning efter bara två veckor efter konkursen. Men kontraktet gäller bara till den sista januari eftersom det är den längsta tid som är tillåten när en myndighet inte genomför en så kallad normal upphandling. Utan här skedde en upphandling med hänvisning till ett nödförfarande.

Trafikstart i september

– Det har inte varit helt lätt att få tag på flygplan när vi är på väg in i sommaren, säger Lena Erixson till TT.

Linjerna för Arvidsjaur och Gällivare omfattas emellertid av en annan upphandling och för dem är den preliminära trafikstarten i mitten av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nextjet

Mer i ämnet