Foto: TT

Nextjetkonkursen: De riskerar att förlora pengar

Uppdaterad
Publicerad

”Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt”, skriver vd Magnus Ivarsson i konkursansökan. Listan över de företag som Nextjet är skyldiga pengar är 21 sidor lång.

Under onsdagen lämnades konkursansökan in för två bolag i Nextjetkoncernen, dels moderbolaget Nextjet Sverige och dels Nextjet AB som skött själva flygverksamheten. Tillsammans har bolagen drygt 100 miljoner kronor i skulder.

Advokat Lars-Erik Andersson har utsetts till konkursförvaltare och bolagen hade redan innan konkursansökan lämnades in kontaktat honom för att förbereda ett snabbt omhändertagande av bolaget.

Flygplanen kostade mest

Listan över leverantörsskulder är lång. Bland de största fordringsägarna syns, inte helt förvånande, företag i flygbranschen. Några exempel är Alandia Air, som leasar ut flygplan, flygbolaget West Atlantic, Transportstyrelsen och företag som sysslar med flygplansservice.

Skulder till lokala företagare

Bland lokala leverantörer finns många hotell och taxibolag över hela Norrland. Konkursboet är till exempel skyldiga Vilhelmina Taxi nästan en halv miljon kronor.

Även de lokala flygplatserna riskerar att förlora pengar i konkursen. I Västernorrland har Höga Kusten Airport krav på drygt 230 000 kronor, Örnsköldviks flygplats drygt 1,7 miljoner och Sundsvall Timrå Airport nästan 1,9 miljoner. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet