Flygbolaget Nextjet fortsätter sälja biljetter Jönköping-Stockholm för flygningar efter den 17 november trots att bolagets licens går ut då. Foto: SVT

Nextjet hotas av rekordböter

Uppdaterad
Publicerad

Nextjet hotas av rekordböter om flygbolaget inte slutar påstå att man flyger vidare eller säljer biljetter efter den 17 november då den tillfälliga licensen går ut.

Det är patent- och marknadstolen som i en dom slagit fast att flygbolaget gjort sig skyldig till överträdelser av marknadsföringslagen och infört ett förbud med ett högt vitesbelopp.

500.000 kronor per gång

Det kommer kosta Nextjet 500.000 kronor per gång som bolaget påstår eller antyder att man kommer flyga vidare efter den 17 november då licensen dras in, om så inte är fallet.

Det kommer att kosta ytterligare 500.000 kronor för varje gång som bolaget säljer biljetter efter det datumet.

– Vi följer naturligtvis patent- och marknadsdomstolens beslut. I övrigt vill vi inte föregripa processen med ytterligare kommentarer, säger Henning Lindberg, Nextjets kommunikationsdirektör.

Nöjd med domen

Arvidsjaurs flygplatschef Ralf Lundberg är nöjd med domen.

– Men jag tycker att det var ett väntat beslut. Man kan inte marknadsföra heller sälja något som man inte kan erbjuda. Vi har samma uppfattning som domstolen i den frågan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

nextjet

Mer i ämnet