Flygbolaget stäms för att lura resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Nextjet fortsätter att sälja biljetter trots bolaget saknar tillstånd att flyga efter den 17 november. Nu stäms Nextjet av Konsumentverket för att kunderna luras..

Enligt Konsumentverket riskerar Nextjetbiljetter att bli värdelösa efter den 17 november. Resenärer riskerar att bli strandsatta på sina destinationer och missa anslutningar.

Riskerar att bli lurade

Nu vill Konsumentombudsmannen få ett domstolsbeslut som tvingar Nextjet att informera kunderna om detta.

– Risken är stor att många konsumenter drabbas av betydande skador till följd av den bristfälliga informationen, menar Konsumentverket.

I en stämmningsansökan till patent- och marknadsdomstolen har Konsumentverket begärt skyndsam handläggning av ärendet. Därför har man begärt att domstolen fattar ett så kallat interimistiskt beslut som gäller i väntan på det slutgiltiga utslaget. Nextjet ska helt enkelt tvingas att berätta att bolaget inte får flyga efter den 17 november.

Osäkert trots ny ansökan

Bakgrunden är att Transportstyrelsen hänvisat till flygbolagets dåliga ekonomi och dragit in tillståndet.

Under torsdagen skickade Nextjet in en ny ansökan om operativ licens efter 17 november till Transportstyrelsen. Enligt Konsumentverket kommer emellertid det osäkra läget avseende biljetterna att finnas kvar så länge ansökan inte är behandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.