Nextjet har miljonskulder till inlandskommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nextjet som trafikerar tre inlandsflygplatser har släpat med betalningarna till flera inlandskommuner. Det har bland annat handlar om räkningar på över 700.000 till Vilhelmina kommun.

I juni i år anlitade Vilhelmina kommun ett inkassobolag för att driva in en skuld på 729 000 kronor från flygbolaget Nextjet. Först efter detta kom betalningen in.

– Det är främst det senaste året som vi har upplevt att företaget inte kommer in med betalningarna i tid. De är tröga på att betala men pengarna har hittills alltid kommit in, säger Lars Ekbäck, ekonomiansvarig i Vilhelmina kommun som i övrigt inte vill kommentera Nextjet.

LÄS MER: Inlandsflyg i kris – revisor tvivlar på överlevnad

Har hamnat hos kronofogden

Vid en kontroll hos Kronofogden visar det sig att Nextjet har skulder till flera kommuner och flygplatsbolag på de platser man flyger till. I nuläget har myndigheten fordringar på drygt en miljon registrerade från Hemavans flygplatsbolag, Arvidsjaurs och Örnsköldsviks flygplats.

LÄS MER: Kommunerna oroade över flygbolagets kris

I Vilhelmina lämnade kommunen över tre räkningar på sammanlagt 729 000 kronor, som skickats ut i maj, till ett inkassobolag tidigare i somras. Först sedan man på detta sätt skärpt tonen mot bolaget kom betalningen in.

Just nu har kommunen nya räkningar på över en halv miljon till bolaget, som ännu inte har betalats. SVT Nyheter har varit i kontakt med förtagets informationsansvarige Henning Lindberg och han ber att få återkomma med svar under fredagen om företagets återkommande skulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet