Max Johansson studerar på Nordiskt Flygteknikcentrum i Luleå och blir klar tekniker i juni. Han har redan erbjudits arbete som flygtekniker. Foto: Jonas Palo

Flygteknikerutbildning i Luleå både ökar och minskar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor efterfrågan på flygtekniker. Och det görs både en neddragning och satsning på utbildningarna i Luleå. Gymnasieutbildningen till flygtekniker i Luleå läggs ned till hösten medan yrkeshögskoleutbildningen utökar sina platserna.

Nordiskt Flygteknikcentrum i Luleå har fått beviljat fyra nya årsintag till sin yrkeshögskoleutbildning till flygtekniker. En utbildning som kan sökas av alla med en grundläggande gymnasiebehörighet.

– Det är unikt med ett beslut om så många nya intag till vår utbildning, tidigare godkändes bara två årsintag per ansökan. Det visar hur nödvändig utbildningen är lokalt, men även regionalt och nationellt, säger Peter Lindberg, vd och rektor Nordiskt Flygteknikcentrum.

Enda norr om Stockholm

Det stora behovet beror bland annat på stora pensionsavgångar men också att försvarsmakten numera anställer utbildade flygtekniker från skolan.

– Vi har ett stort behov av helikopter- och flygplanstekniker de kommande åren, både på Första helikopterskvadronen och på F 21, säger major Tomas Huhtasaari, biträdande chef för flygunderhåll på Första helikopterskvadronen i Luleå.

Flygteknikerutbildningen bedrivs vid Luleå Airport och har inriktning mot helikopter. Man samarbetar också med utbildningen av flygtekniker på yrkeshögskolan i Ljungbyhed där man riktar in sig mot flygplan. Därför kan eleverna i Luleå komplettera sin utbildning med dubbla behörigheter.

Peter Lindberg hoppas också att flygplansinriktningen ska komma igång i Luleå inom några år med hjälp av stöd från SAAB-konsernen.

Gymnasieutbildningen läggs ned

Gymnasieutbildningen inom flygteknik läggs ned. Till hösten tar man inte in några nya studenter. Beslutet klubbades igenom i november förra året. Idag går 29 elever i två klasser utbildningen och de sista utexamineras i juni 2021.

– Hur sorgligt och tråkigt det än är att utbildningen nu läggs ned så är det en nödvändighet, säger Ellinor Bäckström-Larsson, rektor vid flygteknik.

–Det har varit ett vikande elevunderlag under flera år och det är en mycket dyr utbildning, säger hon.

Ellinor Bäckström-Larsson menar också att det är svårt att få jobb efter utbildningen och hon är mycket glad över att platserna utökas i regi av Yrkeshögskolan.

– När man går ut från gymnasieutbildningen är man i stort sett mekaniker. Det är viktigt att påpeka att det är bättre att gå en ”vanlig” gymnasieutbildning och att sedan söka till den eftergymnasiala flygteknikerutbildningen vilket gör att man är mycket mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.