• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Spat kommer att flyta mitt på älven. Foto: Arctic Bath skiss: Bertil Harström Johan Kauppi

Flytande lyxspa ska locka internationella turister

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande spa med tillhörande hotell i Harads ska locka internationella turister till Norrbotten. Ett projekt som ska stå klart redan i december i år.

Anläggningen beräknas kosta runt 20 miljoner kronor och ska stå klart till den 1 december i år. Bygget finansieras av sju stycken delägare, varav sex stycken är från Norrbotten och tre av dem bor i Harads.

En av delägarna är Kent Lindberg, som är en av ägarna till Treehotel.

Det är arkitekterna Bertil Harström från Sundsvall och Johan Kauppi från Tornedalen som ligger bakom designen.

– Inspirationen kommer från timmerflottningen, från en tid där vi använde älven som motorväg för timmerstockarna när de flöt ner till kusten och togs om hand om där nere. Motivet för badet är ett timmerbröt, där timret fastnade på sin väg utför forsar och annat. Då blev det ”brötar” som man fick hålla på och böka med dynamit, båtshakar och annat. Det var ju en katastrof då kan man säga, men idag ser vi det som en skulptur eller ett monument, säger Bertil Harström.

Ska ligga på älven

Projektet började som en idé om en bastuflotte under en sen kväll inne på Treehotel. Men genom åren har den idén växt till en vision om en 500 kvadratmeter stort flytande spanaläggning med tillhörande flytande hotell som kommer ligga mitt på Luleå älv.

– Under invigningen av treehotell 2010 satt vi i det här rummet under en efterfest. Då var det någon som knuffade till mig och sa att ”Bertil, visst skulle vi ha haft en bastuflotte på älven också?” och på den vägen är det.

Locka internationell publik

Det är inte norrbottningar som spaet och hotellet främst riktar sig mot.

– Det finns gott om varma destinationer, men det finns inte så många kalla, och de upplevs som väldigt exotiska idag. Det vänder sig till en internationell publik, det är inte i första hand en bodensare som sitter och längtar efter att bada kallbad i Harads men en japan eller australiensare gör det, så det är världen som lekplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.