Anne Stöckel

Flytta, pendla eller byta bana?

Uppdaterad
Publicerad

Flygledarna i Kiruna ställs inför valet om de ska flytta med jobbet till Stockholm, pendla eller helt byta inriktning i sitt yrkesliv. ”Det här skapar en oro hos personalen, säger Anne Stöckel, operativt ansvarig för flygledarna vid LFV i Kiruna.

Senast i och med år 2020 års utgång ska flygledningen på plats i Kiruna vara avvecklad och ersatt med en fjärrstyrd flygledning från Stockholm. Troligen blir det tidigare än så eftersom Kiruna blir en av de första av de fem statliga flygplatser som står inför omställningen.

Personalen erbjuds jobb vid den fjärrstyrda flygledningen i Stockholm och för dem väntar en orolig tid och ett svårt val.

Kiruna flygplats kan bli fjärrstyrd

– Vi kommer att behöva ta ställning till om vi ska flytta med jobbet, pendla eller byta bana. Det berör ju inte bara oss utan även våra familjer. alltså våra respektive och våra barn, säger Anne Stöckel.

I dag är det sex flygledare som arbetar i flygledartornet vid Kiruna flygplats. Det finns också en vakant tjänst som ska tillsättas och rekrytering pågår.

Anne Stöckel tror att man kommer att lyckas med rekryteringen trots att placeringen i Kiruna inte blir så långvarig.

– Jag ser det inte som en omöjlighet. Den person som tar jobbet är medveten om vad som är på gång och går in i det hela med öppna ögon, säger hon.

Hur är stämningen i tornet?

– Det är upp och ner. Men vi försöker koncentrera oss på det dagliga arbetet med att främja flygsäkerheten, säger Anne Stöckel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flygplats kan bli fjärrstyrd

Mer i ämnet