Kristin Söderberg har inte ångrat att hon bytt Ekerö mot Arjeplog. – Det är helt fantastiskt att vara här, säger hon. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Kristin bytte Ekerö mot avfolkade Arjeplog: ”Kanske få som vet att vi finns”

Uppdaterad
Publicerad

Kristin Söderberg flyttade från Ekerö utanför Stockholm till Arjeplog för ett drygt år sedan. Och hon och maken trivs bra i kommunen som tappade flest invånare .

– Vi vill ha lugnet och naturen, säger hon.

Arjeplog är den kommun som förlorade flest invånare under 2020, enligt SCB:s statistik. Kommunen är nu nere i 2 718 invånare och budgetarbetet blir alltså svårare och svårare.

Men Kristin Söderberg och hennes man gjorde tvärtom – de flyttade in till kommunen från Ekerö för ett drygt år sedan.

– Jag har ett företag och jag och min man trivs och vill bo här uppe. Vi vill ha lugnet och vill ut i naturen. Vi har en stuga också och det är helt fantastiskt att vara här. Som jag ser det finns allt här.

Tror att folk har bättre koll på Arvidsjaur

Men frågan är varför befolkningen minskar år efter år?

– Det är jättetråkigt. Kanske är det för få som vet att vi finns. Många vet vad Arvidsjaur är, men de vet inte vad Arjeplog är. Det kan vara en sån sak, säger Kristin Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.