Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Marianne Stöckel, gymnasiechef på Hjalmar Lundbohmsskolan, det nya miljardbygget i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Följ med in i Kirunas nya skola – bygget kostade 1,4 miljarder

Publicerad

Under måndagen var det upprop i nya gymnasieskolan i Kiruna. Byggkostnaden landade på 1,4 miljarder och skolan innehåller bland annat fyra idrottshallar – men inte en enda papperskorg.

Det här är Kirunabygget som både håller budget och tidplan. Faktum är att kostnaden ser ut att stanna något under den 1,4 miljarder stora budgeten.

Och även om det fortfarande är lite stökigt med inplastade stolar och lastpallar som ligger huller om buller kunde uppropet hållas som planerat.

Gruvan knäckte förra skolan

I morgon, tisdag, är det vanlig skoldag för Kirunas cirka 800 gymnasieelever på Hjalmar Lundbohmsskolan som även den nya skolan heter.

En försening hade kunnat bli förödande – gamla Hjalmar Lundbohmsskolan hade troligtvis inte hållit ihop ett läsår till efter sprickbildningen från gruvbrytningen.

Det innehåller nya ”Hjampis”

Den nya byggnaden innehåller också lärcentra, kulturskolan och anpassad gymnasieskola – och hela schabraket går under beteckningen Kunskapsstaden.

Här finns fyra idrottshallar, två storkök och tolv hallar för fordon, bygg och industri. En liten men ack så viktig detalj har inte hunnit anlända till skolstarten.

– De är på väg, säger rektorn Hansi Björnström om avsaknaden av papperskorgar.

I klippet visar gymnasiechefen Marianne Stöckel miljardbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.