Restriktionerna släpps under onsdagen och smittskyddsläkare Anders Nystedt är nöjd över beskedet att det blir en tredje vaccindos för utsatta grupper. Foto: SVT arkiv/Micke Nyberg

Smittskyddsläkaren nöjd över beskedet om en tredje vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens nya besked är att det blir en tredje vaccindos för flera utsatta grupper för att säkra ett fullgott skydd mot covid-19.

Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt är positiv till det och menar att det kommer att behövas.

Det var på tisdag eftermiddag som Folkhälsomyndigheten gick ut med sitt nya beslut om att fler grupper rekommenderas en tredje dos vaccin.

Sedan tidigare gäller att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar ska få en vaccindos till och nu läggas flera andra grupper till.

Coronaviruset i Norrbotten

”En tredje dos behövs”

Samma rekommendation ges till personer som bor på äldreboenden, personer med hemtjänst och alla som är över 80 år.

Arbetet kan påbörjas redan i dag och Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta att se över om ännu fler grupper behöver en tredje vaccindos.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten är mycket positiv till beskedet.

– Nu har myndigheten jobbat med att försöka säkerställa bakgrundsfakta och ta upp den forskning som finns om hur länge immuniteten räcker. Man har också sett flera dödsfall , framförallt på särskilda boenden, så det behövs nog en tredje vaccindos, främst för de äldreäldre och de som jobbar inom kommunal vård och omsorg, säger han.

Hotas av omplacering

Enligt Folkhälsomyndigheten och SKR ska kommunerna ska också börja arbeta mer aktivt med vaccinfrågan genom att föra dialog med anställda, samverka med fackliga skyddsombud och erbjuda anställda att vaccinera sig på arbetstid.

– Det finns inget förbud att fråga en anställd om den är vaccinerad eller inte och det kan finnas en möjlighet till omplacering av den som inte vill vaccinera sig efter en bedömning. Jag säger det eftersom de flesta förväntar sig att den personal som man möter i vård-och omsorg är dubbelvaccinerad, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet