Doldisen Hans Palo från Övertorneå är tredjenamn för nybildade partiet Folklistan i EU-valet. Foto: Övertorneå kommun/Anders Wiklund/TT

Folklistans doldis från Övertorneå: Skicka fångar till Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Doldisen Hans Palo från Juoksengi, Övertorneå kommun, är nybildade Folklistans tredjenamn inför EU-valet. Ett av förslagen Palo vill driva är att Sverige ska kunna skicka fångar till Rumänien.

Det var en bilresa mellan flygplatsen i Luleå och Övertorneå med Jan Emanuel som ledde till att Hans Palo nu är tredje namn på Folklistan.

Under resan berättade Palo om Tornedalens historia med olika språk, kulturer, kommunism, laestadianismen och sedan en försvenskning.

EU-val 2024

Tog det som ett skämt

Fyra månader senare kom samtalet från Jan Emanuel.

– Han sa att han ville ha mig som tredjenamn och då ramlade man nästan ur stolen. Jag frågade om han faktiskt menar allvar eller om det var ett skämt, säger Hans Palo.

Hans Palo är ordförande för Företagarna i Övertorneå och har tidigare varit aktiv i både fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna.

Numera är han ersättare i kommunstyrelsen i Övertorneå för utbrytarpartiet Framtid S men ser inte att de två olika uppdragen kommer krocka.

– Det ena är kommunal politik och det andra är Europapolitik. Folklistan kommer med förslag som är ursvenska.

”Fattar ingenting om vad vi i norra Sverige behöver”

Hans Palo menar att EU borde fokusera på de stora frågorna så som klimat och försvarsindustrin.

Han tycker samtidigt att svenska regler ska gälla i Sverige – och att EU inte ska stifta lagar om minimilöner.

– Europaparlamentet fattar ingenting om vad vi i norra delarna av Sverige behöver.

Fångar till Rumänien

Palo ställer sig även bakom Folklistans första förslag om att skrota asylrätten, men tycker att man även ska kunna skicka svenska fångar till andra länder.

– EU är en plattform där man borde konkurrensutsätta fängelseplatser. Rumänien kanske har platser istället för att man bygger i Sverige.

Tredjenamnet menar att hotet om att sitta i fängelse i Rumänien skulle kunna fungera avskräckande.

– Det blir en reaktion från de som ”behöver” fängelseplatserna att de inte vill hamna i Rumänien. Då kanske jag inte stjäl eller gör de här dumheterna så jag behöver fängelseplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet