Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ringde Skyttedal – samma dag som hon petades från KD. Hör Jan Emanuels egna ord om varför han blir toppnamn för Folklistan. Foto: Jessica Gow/TT

Jan Emanuel blir toppnamn på Folklistan – Sara Skyttedal tvåa på nya EU-partiets lista

Uppdaterad
Publicerad

Före detta socialdemokraten Jan Emanuel blir toppnamn till EU-valet i det nybildade Folklistan. Bakom honom står avhoppade KD-toppen Sara Skyttedal.

– Någonting som förenar oss är att lyfta fram svenska intressen först, säger Jan Emanuel.

Enligt Sara Skyttedal kommer Folklistan inte att vara ett traditionellt politiskt parti. I en intervju på samhällsdebattören Henrik Jönssons Youtubekanal kallar hon den nya satsningen för en valsamverkan med personer från olika politiska bakgrunder.

– Sverige behöver inte nya partier, utan bara bättre politiker, säger Skyttedal i ”100%”.

EU-val 2024

I måndagens livesändning framkommer det att Folklistan är Jan Emanuels idé och att han blir partiets toppkandidat. Totalt finns sex namn på partiets EU-lista, där kandidaterna kommer att fokusera på tio sakfrågor.

– Vi vill inte ha partipiskan som säger att ”app, app nu tryckte du fel”, nu tar vi ifrån dig det du har. Tvärtom, hungriga människor som verkligen vill ha förändring ska ha credd, kör din grej – det är bra, säger Emanuel.

Kräver att Emanuel lämnar S

Enligt Jan Emanuel ska han som medlem i S fått okej av partiet att ta ”timeout” under tiden han engagerar sig i Folkslistan. Omedelbart efter sändningen svarade S dock med krav på att Emanuel lämnar partiet, uppger partisekreterare Tobias Baudin för TT.

– Han har valt att gå med i det här väldigt tydliga högerprojektet. Han har valt att alliera sig med Sara Skyttedal som för mig är en tydlig högerpopulist, säger Baudin.

Petades efter anklagelser

Det var i januari som Sara Skyttedal under tumultartade former petades som toppnamn på Kristdemokraternas EU-lista efter anklagelser om att hon sökt kontakt med Sverigedemokraterna och erbjudit sina tjänster till partiet.

Sedan februari sitter Skyttedal som politisk vilde i EU-parlamentet.

Jan Emanuel, tidigare Jan Emanuel Johansson, var under många år aktiv inom Socialdemokraterna med folkvalda uppdrag inom både riks- och kommunalpolitiken. 2014 valde han att helt lämna politiken för att satsa på sina företag.

Efter avslutad sändning undvek Jan Emanuel och Sara Skyttedal frågor från journalister på plats. Istället klev de båda ombord på en helikopter och lämnade Gärdet i Stockholm.

Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet