Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marmorstein om Folklistan: ”Lättare för ett nytt parti att ta sig in i EU-parlamentet” Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Sara Skyttedal startar eget politiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Sara Skyttedal, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, startar ett eget politiskt parti med namnet ”Folklistan”, skriver Expressen.

Siktet är ställt på det kommande EU-valet – men hennes chanser att ta sig in är små, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Sara Skyttedal petades under tumultartade former från sin plats på KD:s EU-valslista sedan hon anklagats för att ha haft illojala kontakter med Sverigedemokraterna.

I februari lämnade hon partiet och sitter nu som politisk vilde i EU-parlamentet. Registreringsansökan för hennes nya parti ”Folklistan” ska ha godkänts av Valmyndigheten på tisdagen, skriver Expressen.

EU-val 2024

Små chanser

Siktet är nu inställt på det kommande EU-valet, men enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein är chanserna att Skyttedal tar sig in i EU-parlamentet små.

– Men sedan är det lättare för ett nytt parti att ta sig in i parlamentet jämfört med att ta sig in i riksdagen. Det beror på att väljarna inte uppfattar att det är lika mycket som står på spel och vågar chansa mer, säger Marmorstein i Aktuellt.

Kan överskatta dragningskraft

Om valdeltagandet är på samma nivå som vid det senaste EU-valet skulle Skyttedal behöva cirka 170 000 röster för att knipa ett mandat – och det kan bli svårt att skrapa ihop, enligt Marmorstein.

– Sara Skyttedal är stridbar och väldigt duktig på att få medialt genomslag, men det kan också vara så att hon överskattar sin dragningskraft på väljarna – och det får vi ju se.

SVT Nyheter söker Sara Skyttedal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Skyttedal (KD) berätta om varför hon sökte kontakt med Sverigedemokraterna: ”Fick inget svar från min partiledare.” Foto: SVT/TT, Henrik Montgomery

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet