Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alice Teodorescu Måwe (KD) första ord efter tillkännagivandet. Foto: Christine Olsson/TT

Sara Skyttedal petas från KD – Alice Teodorescu Måwe nytt toppnamn på EU-listan

Uppdaterad
Publicerad

Debattören Alice Teodorescu Måwe blir KD:s toppnamn inför valet i Europaparlamentet. Därmed ersätter hon Sara Skyttedal, som petas från listan.

– Nu vill jag gå från att kommentera till att agera, säger Teodorescu Måwe.

Alice Teodorescu Måwe ledde före valet Moderaternas idéprogramsgrupp. Nu byter hon fot och ersätter Sara Skyttedal som Kristdemokraternas förstanamn inför vårens val till Europaparlamentet.

– För mig så är Alice en klockren kristdemokrat av klassiskt kontinentalt snitt som jag tror kommer passa väl i den europeiska KD-familjen, säger Ebba Busch (KD), som beskriver tillsättningen som en ”drömrekrytering”.

EU-val 2024

Beslutet togs med ”pirr i magen”, säger Alice Teodorescu Måwe, som uppger att hon blev medlem i partiet igår.

– Jag fick frågan igår och har därför haft gårdagen på mig att fatta det här beslutet. Ni kan nog föreställa er hur överrumplad jag är, säger hon under partiets presskonferens.

Skyttedal petas

Nyrekryteringen kommer i samband med att Sara Skyttedal, som Alice Teodoresco Måwe ersätter, petats efter anklagelser om att hon erbjudit sig att stå på Sverigedemokraternas lista inför EU-valet.

Skyttedal har själv nekat till uppgifterna när hon konfronterats av partiet. Ebba Busch har inte velat kommentera de specifika detaljerna i frågan, men sa på fredagsmorgonen att Sara Skyttedals förtroende är förbrukat.

Fredagens besked innebär att Alice Teodorescu Måwe får sparken från sin tjänst som programledare i SVT:s debattprogram ”Teodorescu & Suhonen”.

Vill ha ”gemenskap och tillit”

Alice Teodorescu Måwe säger att hon i sin nya roll tänker fokusera på politik som skapar ”gemenskap och tillit”.

– Det är andra frågor än de strikt ekonomiska som blir framträdande och där blir frågor om värderingar och vad som skapar tillit och gemenskap i ett samhälle otroligt viktiga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om petningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet