Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Sara Skyttedal tillbaka på förstaplatsen på KD:s EU-lista

Uppdaterad
Publicerad

Den petade profilen Sara Skyttedal tar tillbaka förstaplatsen på Kristdemokraternas lista till EU-valet. Detta sedan partifullmäktige röstat om saken och bestämt sig för att köra över nomineringskommittén.

Att hon blir partiets kandidat till EU-parlamentet står klart efter en intern omröstning, där Skyttedal ska ha vunnit. Hon har varit EU-parlamentariker sedan 2019 men petades från förstaplatsen på listan inför nästa års val av KD:s nomineringskommitté.

Skyttedal valde att utmana ändå och i fredagens avgörande omröstning i partifullmäktige ska hon alltså ha vunnit med rösterna 43-33.

– Jag känner mig rörd av de fantastiska ord som folk här sagt om mig och att folk värdesätter det man gjort, säger Sara Skyttedal till SVT efter beskedet.

Tidigare ettan David Lega uppges ha dragit sig ur och den tidigare tvåan på listan, Martin Hallander, ska dessutom ha petas ner till förmån för Ella Kardemark.

Busch: ”Ingen maktkamp”

Maktkampen har inte enbart handlat om platsen på EU-listan, utan om vilken riktning partiet ska ta. Lega anses representera en mer traditionell kristdemokratisk politik medan Skyttedals falang bland annat förespråkar en mer restriktiv migrationspolitik. 

Enligt partiledaren Ebba Busch visar rockaderna på EU-listan att partiet har högt till tak.

– Partiet är inte splittrat även om det varit mycket känslor. Det här är knappast ett val om partiets inriktning, den ligger ligger fast, den står inte och faller med våra kandidater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.