Sara Skyttedal (KD) har suttit i EU-parlamentet sedan 2019. Foto: Fredrik Persson / TT

Sara Skyttedal blir inte Kristdemokraternas kandidat i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Sara Skyttedal kommer inte att vara Kristdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet 6-9 juni nästa år, skriver hon på Facebook.

– Vi får se hur framtiden ser ut, säger hon till SVT Nyheter.

Hon skriver i Facebookinlägget att nomineringskommittén inte valt att placera henne som toppnamn i förslaget för kommande mandatperiod. Sedan förra Europaparlamentsvalet 2019 har hon varit Europaparlamentariker för partiet.

Fortsatt skriver hon att hon respekterar att förtroendet inte finns för en ytterligare mandatperiod.

– Det är självklart tråkigt att konstatera att jag inte kommer vara kandidat i kommande Europaparlamentsval. Jag hade sett fram emot att arbeta i fem år till som toppnamn för KD, säger hon till SVT Nyheter.

Turbulens efter cannabisuttalande

Det har varit turbulent kring Sara Skyttedal efter att hon tidigare i år frångick partilinjen i narkotikafrågan och sa att hon vill legalisera cannabis. I SVT:s 30 minuter berättade hon att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker.

Tidigare i år polisanmälde Skyttedal även KD:s dåvarande partisekreterare Johan Ingerö för sexuellt ofredande efter en händelse som ska ha inträffat 2014. Ingen förundersökning inleddes, men anmälan ledde till att Johan Ingerö lämnade sin post.

Hur ser du på att partiet valt att inte längre ha kvar dig som toppnamn?

– Det har genomförts en rådgivande omröstning i partiet och utfallet är tydligt att jag inte har det breda stöd i partiet som krävs. Det är onödigt för att mig att spekulera i hur enskilda har röstat.

Står till förfogande

Hur hennes framtid ser ut i partiet ”återstår att se”, säger hon till SVT Nyheter. I sitt Facebookinlägg skriver hon att efter nästa sommar står hon ”till förfogande för nya utmaningar”.

– Jag kommer nu att fokusera på att förvalta det förtroende jag fick från väljarna 2019 under de månader som är kvar av mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.