Sara Skyttedal berättade i SVT:s 30 minuter att hon rökt cannabis och berättade varför hon vill att bruket legaliseras.

Skyttedal bryter tystnaden efter Ingerös avgång

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Sara Skyttedal har gjort sin första intervju efter partisekreteraren Johan Ingerös avgång. Hon ångrar inte att hon anmälde honom till polisen.

– Jag ville stå upp för mig själv, säger hon till Dagens Nyheter.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget. Ingerö avgick förra veckan efter att ha blivit polisanmäld av Sara Skyttedal för sexuellt ofredande. Polisanmälan lades ner eftersom sexuellt ofredande preskriberas efter fem år och Johan Ingerö nekar till anklagerlserna.

Sara Skyttedal säger i intervjun att hon valt att hålla god min i alla år, men att hon var nära att slå larm internt när hon fick veta att Ingerö skulle bli partisekreterare i höstas. Hon säger också att hon var på väg att berätta i samband med metoo, men att hon nöjde sig med en antydan på Facebook.

”Situationen blir väldigt obehaglig”

Det som fick bägaren att rinna över blev i stället en konflikt om narkotikapolitiken, hennes utspel om att legalisera cannabis och en planerad intervju med SVT som partiledningen ogillade. Hon säger att Ingerö ringde henne och skrek åt henne när hon stod på sig om att genomföra intervjun.

– Tonen och språket river upp gamla sår. Situationen blir väldigt obehaglig, trots att den är så banal, säger hon.

Ångrar debattupplägget

I efterhand ångrar hon att hon inte drev cannabisfrågan på ett annat sätt, med tanke på de känslor som revs upp i partiet.

Hon befarar också att hennes polisanmälan kan ha gjort henne till paria och att hon riskerar att mista sitt uppdrag som EU-parlamentariker.

– Centralt har partiet bemött mig med omsorg. Men jag inser att enskilda medlemmar tycker det är jobbigt att läsa om vad som hänt och inte vet vad de ska säga till mig, säger hon.

SVT har tidigare sökt både Sara Skyttedal och Johan Ingerö för att få deras kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.