Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD-politikern Sara Skyttedal har använt cannabis under tiden hon varit Europaparlamentariker. Hör hur hon resonerar i klippet.

Skyttedal har använt cannabis: ”Har haft mina personliga skäl”

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Sara Skyttedal har använt cannabis under tiden hon varit Europaparlamentariker.

– Jag har försökt vara transparent med mina livsval och hur jag har agerat tidigare. Det är upp till andra att bedöma om de tappar sitt förtroende för mig, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) har omprövat sin syn på narkotika och vill legalisera cannabis och avkriminalisera användandet av narkotika för eget bruk.

I SVT:s 30 minuter tar Skyttedal upp att flera länder i Europa har en mer liberal syn på cannabisanvändning och är på väg att ändra sin lagstiftning.

– Det kommer givetvis att påverka attityder och normer även i vårt samhälle och då tror jag att vi som lagstiftare behöver ligga steget före, säger hon i programmet.

Har använt cannabis

Skyttedal har själv rökt cannabis under tiden som Europaparlamentariker i länder som har en annan lagstiftning än den svenska, vilket hon tidigare berättat om i en intervju med Dagens ETC. I samma intervju tog hon även upp hur delvis narkotikaklassade läkemedel hjälp henne att ta sig ur en depression.  

I 30 minuter säger hon att hon har använt cannabis vid en handfull tillfällen av privat karaktär som är kopplade till hennes hälsa.

Att använda cannabis är inte lagligt i Sverige och som svar på frågan hur hon som aktiv politiker resonerar kring detta svarar Skyttedal:

– Jag har haft mina personliga skäl till varför det har hänt vid ett antal tillfällen. Jag har också en stor förståelse för att väljare reagerar, även om jag har gjort det i länder där det har funnits en annan legal situation än vad det gör i Sverige. I grund och botten tror jag inte att det är jag som ska fälla domen över mig själv.

”Lagstiftningen inte effektiv”

Enligt socialminister Jakob Forssmed (KD) har regeringen inga planer på att avkriminalisera eget bruk av narkotika, men Sara Skyttedal håller inte med.

– Jag drar en annan slutsats av vad en avkriminalisering skulle medföra, när det handlar att få ner skadeverkningarna och att få ner dödligheten i narkotika där vi har högst i EU. Det går inte att säga att den lagstiftning som har fått råda i flera år är effektiv och framgångsrik när vi ligger sämst i hela Europa, säger Skyttedal.

Titta på hela 30 minuter här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad EU-parlamentarikern anser om avkriminaliserinng av narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.