Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har aldrig varit med om att en partisekreterare på det här sättet tvingas bort från sitt uppdrag, med den här typen av anklagelser mot sig, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT/TT arkiv

Knutson: ”Mycket svårt läge för Kristdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Vilka konsekvenser beskedet om partisekreterare Johan Ingerös avgång – och uppgifterna om vad som ledde fram till den – kommer att få för Kristdemokraterna är för tidigt att dra några säkra slutsatser om, menar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Men det kan mycket väl utvecklas till en svår, allvarlig kris för Kristdemokraterna och för Ebba Busch, säger han i Rapport.

Under tisdagen meddelade Kristdemokraterna att partisekreterare Johan Ingerö kommer att lämna sitt uppdrag. Ingerö gick efter beskedet själv ut på Facebook och skrev att han blivit skild från sitt uppdrag och att det hela handlar om att en partikollega polisanmält honom för en händelse 2014.

Kort därefter skrev EU-parlamentariker Sara Skyttedal på Facebook att hon har lämnat in en polisanmälan mot en partikollega som “försökt ta sig rätten till min kropp”, dock utan att namnge någon.

”Mycket svårt läge”

– Jag har aldrig varit med om att en partisekreterare på det här sättet tvingas bort från sitt uppdrag, med den här typen av anklagelser mot sig, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Händelser som denna skapar negativ uppmärksamhet för partiet i fråga, framhåller Knutson. Dessutom sker detta i ett läge där Kristdemokraterna redan tappar i opinionen och kritiseras för sina insatser när det gäller turerna kring elprisstödet.

Johan Ingerö är också en central figur i Ebba Busch nära krets och har haft en viktig position i partiet.

– De här sakerna tillsammans skapar ett mycket svårt läge för Kristdemokraterna, säger Mats Knutsson.

SVT Nyheter har sökt Ebba Busch under dagen utan resultat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.