Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT/Novus: Kristdemokraterna under riksdagsspärren

Uppdaterad
Publicerad

De små partierna får det allt tuffare i opinionen. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer, i vilken Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna nu tillsammans skulle locka tre av fyra väljare om det vore val i dag.

Med 3,6 procent av väljarstödet hamnar Kristdemokraterna under riksdagsspärren för första gången sedan augusti 2018. Nedgången är statistiskt säkerställd jämfört med november 2022, då partiet fick 4,7 procent av väljarstödet.

– Vi har ärvt en slags missnöjesvinter med tufft läge för svensk ekonomi. Väldigt många hushåll har det jättekämpigt, så det finns en stor oro som vi också delar och som vi också arbetar med för att kunna lösa, säger Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö om varför han tror att de tappat.

Är det här ett bekymmer för er?

– Det finns inget parti som inte vill ha högre siffror än vad de har, men de siffror som vi är mest bekymrade över nu är inflationen, vårdköerna elpriserna, matpriserna. Allt det som gör att människor har det tufft just nu.

Undersökningen genomfördes under perioden 30 januari–26 februari 2023. Foto: SVT Design

Flera partier nära spärren

Men det är inte bara Kristdemokraterna som har det tufft med opinionen just nu. Centerpartiet får i denna mätning 4,9 procent av väljarstödet – vilket kan jämföras med valresultatet på 6,7, som partiet själva var missnöjda med då.

Liberalerna ligger liksom Kristdemokraterna under spärren och Miljöpartiet strax över, även om inga förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med förgående månad.

Vind i seglen för stora partier

Generellt är det de tre stora partierna: Moderaterna, Sverigedemokraterna och i synnerhet Socialdemokraterna – som får 38,2 procent – som lockar de allra flesta väljarna just nu.

– Med stor nationell och internationell orolighet innebär att väljarna främst samlas kring de stora partierna. Internationell orolighet tenderar att mer gynna sittande regering, men nationell orolighet gynnar oppositionen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts mellan den 30 januari och 26 februari 2023. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Siffran inom parentes är förändringen från Novus mätning föregående månad. Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Totalt antal intervjuer: 3370.

M: 20,2 procent (+0,5 procentenheter)

L: 3,5 (+0,5)

C: 4,9 (-0,1)

KD: 3,6 (-0,7)

S: 38,2 (+1,1)

V: 6,7 (-0,7)

MP: 4,4 (-0,6)

SD: 17,3 (+0,4)

Annat:  1,2 (-0,4)

Osäkra: 8,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.