Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) är de partiledare som tappat mest förtroende bland väljarna i Novus undresökning. Foto: TT arkiv/SVT grafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förtroendetapp för sex partiledare – Busch och Kristersson faller mest

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas förtroende för nästan alla partiledare rasar brett i Novus senaste undersökning. Mest tappar KD-ledaren Ebba Busch, följt av statsminister Ulf Kristersson (M).

– Framför allt att så många partiledare tappar statistiskt säkerställt sticker ut, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Moderaternas Ulf Kristersson behåller andraplatsen i förtroendeligan, trots ett statistiskt säkerställt tapp. I oktober 2022 angav 37 procent av de tillfrågade i Novus förtroendeundersökning att de hade ganska eller mycket stort förtroende för M-ledaren. I januari i år låg siffran på 29 procent, en nedgång på 8 procentenheter för statsministern.

– Jag kan inte minnas att jag sett den här höga rörligheten på så pass kort tid. Å andra sidan är det i tidens tecken. Vi ser väldigt hög väljarrörlighet mellan partierna. Det finns en hög politisk konfliktnivå och stark polarisering, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Samtliga utom Andersson tappar

Jämfört med undersökningen i oktober tappar samtliga partiledare förutom Magdalena Andersson i förtroende. S-ledaren ligger kvar på samma nivå som i oktober, med ett stöd på 54 procent.

Nedgångarna är statistiskt säkerställda för alla utom Johan Pehrson (L) och Per Bolund (MP), där förändringarna ligger inom felmarginalen.

Jimmie Åkesson (SD) tappar från 32 till 27 procent, Annie Lööf (C) – som nästa vecka avgår som partiledare – minskar från 30 till 26 procent, Nooshi Dadgostar (V) från 23 till 17 procent och Märta Stenevi (MP) från 12 till 9 procent. Den partiledare som har tappat mest är dock Ebba Busch (KD), som går från 29 till 20 procent.

Partiledarnas förtroende är oftast starkt kopplat till hur många som sympatiserar med deras parti. Att lyckas vinna något större förtroende hos de som tycker annorlunda är svårt. Två partiledare som lyckats med det i närtid är Fredrik Reinfeldt (M) och Jonas Sjöstedt (V).

– Nooshi Dadgostar har till exempel lägre förtroendesiffror än vad Jonas Sjöstedt hade, även om stödet för partiet var liknande. Det Sjöstedt lyckades med var att man inte behövde sympatisera med partiledaren för att ändå kunna respektera vad den stod för. Som det ser ut i dag är det bara Magdalena Andersson som lyckats med det, säger Torbjörn Sjöström.

Mest tappar KD-ledaren Ebba Busch, följt av statsminister Ulf Kristersson (M) i Novus senaste undersökning. Foto: SVT

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. I rapporten redovisas förtroendet för samtliga riksdagspartiers partiledare. Undersökningen är genomförd mellan den 5 – 10 januari 2023 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 84 år och 1089 personer besvarade undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.