Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre slutsatser från Novusundersökningen – hör statsvetaren Marja Lemne om vinnarna och förlorarna i klippet. Foto: Anders Wiklund/TT, Christine Olsson/TT & SVT

Förtroendetapp för Johan Pehrson – Annie Lööf ökar

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson tappar förtroende och Centerpartiets Annie Lööf ökar, visar SVT/Novus undersökning om partiledarförtroende.

Enligt statsvetaren Marja Lemne kan Pehrsons tapp bero på valet att samarbeta med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Det har funnits ett motstånd både inom hans eget parti och andra över att man återigen bytt sida.

14 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för Pehrson, vilket kan jämföras med 21 procent i augusti.

-  Dessutom är han tillförordnad partiledare, så det kan finnas en osäkerhet om vad Liberalernas nästa partiledare kommer stå för, säger Marja Lemne, doktor i statsvetenskap vid Södertörns Högskola.

Samtidigt ökar den avgående centerledaren Annie Lööfs förtroendesiffror. 29 procent uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne. I augusti låg den siffran på 22 procent.

– Det kan ses som ett ”tack och farväl” eftersom hon snart avgår – ett tecken på att man uppskattat henne som ledare för Centerpartiet, säger Marja Lemne.

Oförändrat för regeringen

Snart två månader har gått sedan valet och maktskiftet är genomfört. Trots detta syns inga statistiskt säkerställda förändringar för övriga partiledare.

Moderatledaren och statsministern Ulf Kristersson ligger på andra plats på förtroendelistan. 37 procent svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för honom, vilket kan jämföras med 36 procent i den föregående mätningen.

– Man har ju inte sett så mycket av vare sig Kristersson som statsminister eller Andersson som oppositionsledare, säger Marja Lemne och fortsätter:

– Det kan vara intressant att se hur det ser ut (förtroendesiffrorna, reds. anm.) någon vecka efter att budgetpropositionen presenterats.

Andersson toppar listan

Den partiledare som toppar förtroendelistan med 54 procent är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Hon är även den enda partiledare som har ett positivt balansmått, det vill säga att fler tillfrågade svarar att de har förtroende för henne jämfört med dem som inte har det.

Partiledarförtroende

Undersökningen är genomförd den 20 – 26 oktober 2022 via webbintervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 3413 sökta besvarade 2048 personer undersökningen. Deltagarfrekvensen blev därmed 60%.

Så många har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna (siffran inom parentes från mätningen i augusti)

Magdalena Andersson (S): 54 procent (54)

Ulf Kristersson (M): 37 procent (36)

Jimmie Åkesson (SD): 32 procent (29)

Ebba Busch (KD): 30 procent (29)

Annie Lööf (C): 29 procent (22)

Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (23)

Johan Pehrson (L): 14 procent (21)

Per Bolund (MP): 12 procent (11)

Märta Stenevi (MP): 12 procent (10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.