Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske medvetet förde svenska folket bakom ljuset” sade Magdalena Andersson (S) vid dagens pressträff. Foto: TT

Magdalena Andersson (S): ”Man ska inte lova saker man inte kan hålla”

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till att regeringen inte uppfyller sitt vallöfte om att ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska vara på plats den 1 november.

– Man ska inte lova saker man inte kan hålla, det urholkar förtroendet för politiken som helhet, säger hon vid en pressträff.

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe presenterade på tisdagen ett högkostnadsskydd för höga elpriser i södra och mellersta Sverige.

Oppositionen är dock kritisk till hur stödet har utformats.

– Jag kan konstatera att Ulf Kristersson var oerhört tydlig med att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats den 1 november. Jag kan konstatera att det i dag har blivit tydligt att det inte kommer att bli så. Det verkar inte som om Ulf Kristersson själv lägger så stor vikt vid vad han säger, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det har inte kommit någon ny information, från den dagen då man ställde ut löftet om att det skulle vara på plats senast den 1 november fram till i dag, som kan kan förklara varför detta tar längre tid än vad man hade lovat väljarna. Det är svagt och farligt.

Mikael Damberg kritisk

Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, säger att det är tydligt att Svenska kraftnät inte har hunnit bereda stödet tillräckligt.

– Då hade man fått mycket mer besked om när och hur saker och ting ska hanteras med högkostnadsskyddet. De beskeden kom inte, men det besked som de högerkonservativa partierna gav i valrörelsen, som var ett vallöfte, var att det här skulle vara på plats den 1 november, säger han.

Nooshi Dadgostar vill se ”Sverigepriser”

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk:

– Det här är alldeles för kortsiktigt, vi har inte fått information om hur vi ska klara januari, februari och mars.

I stället vill Nooshi Dadgostar se de ”Sverigepriser” som partiet förespråkar, eftersom högkostnadskyddet inte kommer påverka priserna.

– Det är den bästa modellen. Nu kommer alla vanliga hushåll att behöva betala ett ovanligt högt elpris ändå. Problemet är också att de här miljarderna kommer att gå till de som ägnar sig åt lyxkonsumtion av el som att värma upp pooler eller exempelvis Tidö slott, säger hon och fortsätter:

– Det hade varit bättre att omfördela pengarna till helt vanliga familjer i lägenheter och vanliga villor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.