Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter valet har det höjts kritiska röster inom Centerpartiet. Foto: Anders Wiklund/TT

Fortsatt väljarflykt från C efter Lööfs avgångsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet fortsätter att tappa väljare i den första opinionsmätningen från SVT/Novus efter valet. Partisekreterare Michael Arthursson pekar ut Annie Lööfs besked om att hon ska avgå som ett viktigt skäl:

– Annie Lööf har spelat en väldigt stor roll för Centerpartiet under sin långa tid som partiledare, så det skapar naturligtvis en viss osäkerhet.

I valet blev Centerpartiet det parti som tappade allra flest mandat i riksdagen. I väljarbarometern för september backar Centerpartiet ytterligare en procentenhet jämfört med valresultatet, och landar på 5,7 procent.

– Centerpartiets nedgång är statistiskt säkerställd, medan förändringen i de övriga partiernas resultat ligger inom felmarginalen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Sverigedemokraterna är fortsatt andra största parti i mätningen med 20,8 procent, medan Moderaterna får 19,6 procent och Socialdemokraterna 31,1 procent.

Partisympadiundersökningen från SVT/Novus i september. Grafik: Björn Frykmo.

”Har hamnat i det rödgröna blocket”

Under Annie Lööfs ledarskap har Centerpartiet tappat väljare framför allt på landsbygden, och partiet har lämnat det borgerliga samarbetet för att kroka arm med Socialdemokraterna. Efter valet har det höjts kritiska röster inom partiet.

– Jag tycker att vi har navigerat fel – speciellt från partiledningens sida strategiskt – att vi hamnat i det rödgröna blocket, säger Magnus Thulin (C), ersättare i riksdagen och regionfullmäktige Skåne.  

Han är en av flera centerpartister ute i landet som vill att partiet släpper det hårda motståndet mot Sverigedemokraterna:

– Framåt tycker jag vi ska vara en självständig borgerlig kraft som får igenom Centerpartiets sakpolitik, och det innebär ju i praktiken att vi antagligen måste samarbeta med alla partier i Sveriges riksdag, säger Magnus Thulin.

Ny partiledare – nytt vägval?

I februari ska partiet välja en ny partiledare på en extrainsatt stämma, och just nu pågår en intern nomineringsprocess. I dagsläget är det bara Europaparlamentarikern Emma Wiesner som sagt öppet att hon kandiderar till posten.

Trots den interna debatten tror inte partisekreterare Michael Arthursson att C kommer att gå samma väg som Liberalerna.

– Jag tror inte att C kommer att ge sig in i något organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, men vilken hållning en ny partiledare kommer att ha exakt är det inte jag som ska svara på.

SVT/Novus undersökning

Det är 3 072 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 12 september till 2 oktober 2022. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 6 080 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 6 024 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.