Europaparlamentarikern Emma Wiesner kandiderar till partiledare för Centerpartiet, vill se mer liberal sakpolitik. Foto: Christine Olsson/TT

Hon kandiderar till ny partiledare för Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Första kandidaten till partiledarposten för Centerpartiet har meddelat sin kandidatur. 29-åriga Europaparlamentarikern Emma Wiesner lyfter vikten av att föra liberal sakpolitik.

Efter att Annie Lööf (C) meddelade sin avgång som partiledare för Centerpartiet meddelar nu den första personen sin kandidatur till posten, någonting som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Kandidaten till partiledarposten är Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet. Hon tycker att Centerpartiet har tappat i partiets sakfrågor.

– Jag känner att vi behöver samlas kring konkret och tydlig sakpolitik. Vi har inte varit tillräckligt tydliga i det här valet, säger Emma Wiesner till SVT.

I en debattartikel på Liberal Debatt skrev Wiesner i veckan om hur hon tycker att det är viktigt att föra liberal sakpolitik, snarare än att vara emot andra partier.

– Jag kandiderar för att jag vill se ett handlingskraftigt Centerparti, och jag tror att jag har den handlingskraft och de egenskaper som behövs för att ena Centerpartiet i det här läget, säger hon.

Samarbete med Sverigedemokraterna uteslutet

Emma Wiesner säger att de måste lära av valresultatet och se hur Centerpartiet kan stärka sitt förtroende bland väljarna. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är inget alternativ, säger hon.

– Det är uteslutet. Centerpartiets och min avsmak för Sverigedemokraterna och deras värderingar står helt och hållet fast. Centerpartiet måste gå till val som ett mittenparti och vara en motpol mot nationalism och populism.

SVT har tidigare rapporterat om att flera centerpartister vill se Helena Lindahl, riksdagsledamot för Centerpartiet, som ny partiledare. Flera röster inifrån partiet tycker att partiet har hamnat i en allt för värderingsdriven kurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.