Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har Johan Pehrsons förtroende ökat så mycket? Hör statsvetaren Tommy Möller svara på frågor om tre partiledares förtroende i klippet. Foto: TT

Novus: Kristersson tappar förtroende – Andersson ”ensam på toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson tappar förtroende bland väljarna, visar Novus senaste mätning. Statsminister Magdalena Andersson är fortsatt i topp.

– Vi behöver gå tillbaka till moderatledaren Fredrik Reinfeldt för att se lika höga förtroendesiffror för en sittande statsminister, och det som gör detta ännu mer uppseendeväckande är att hon är ensam på toppen, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus.

Novus junimätning över förtroendet för landets partiledare visar att moderatledaren Ulf Kristersson nu har ett ganska eller mycket gott förtroende hos 33 procent av väljarna. Det är ett tapp med hela sex procentenheter sedan maj månad för moderatledaren medan statsminister Magdalena Andersson (S) ligger kvar på en hög nivå, nu 56 procent.

– Vi ser samtidigt att Moderaterna tappar i stöd i vår väljarbarometer. Detta är nog något som Moderaterna tar på stort allvar. Så här nära inpå valet vill man hellre ha vind i seglet än motvind, säger Torbjörn Sjöström.

Förtroende ökar för L-ledaren

Tillsammans med moderatledarens tappade förtroende är den liberala partiledarens ökade förtroende den enda statistiskt säkerställda förändringen bland partiledarna jämfört med maj månad i denna mätning. Att förtroendet ökar för Johan Pehrson handlar åtminstone till viss del om att partiledaren också har blivit mer känd bland väljarna, enligt Torbjörn Sjöström.

– För att få nya väljare är det viktigt att fler väljare också får kännedom om den nya partiledaren. I takt med ökad kännedom ökar också andelen som har förtroende för den nya ledaren samtidigt som det också är fler som inte har så positiva känslor, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen är genomförd den 16 – 21 juni 2022 via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Av 1 950 sökta besvarade 1 052 undersökningen. Deltagarfrekvensen var därmed 57 procent.

PARTILEDARFÖRTROENDE

Så många har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna.

Nooshi Dadgostar 21 procent

Magdalena Andersson 56 procent

Märta Stenevi 10 procent

Per Bolund 9 procent

Annie Lööf 22 procent

Johan Pehrson 18 procent

Ebba Busch 29 procent

Ulf Kristersson 33 procent

Jimmie Åkesson 27 procent

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.