• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Sara Skyttedal tar strid om EU-post

Uppdaterad
Publicerad

Sara Skyttedal petades från förstaplatsen på KD:s lista till Europaparlamentsvalet – men nu tar hon strid om topposten. ”Stödet jag mötts av både ödmjukar och förpliktigar”, skriver hon på Facebook.

Det var en besviken Sara Skyttedal som tidigare i höst meddelade att KD:s nomineringskommitté inte placerat henne som toppnamn i sitt förslag till EU-valet i vår.

– Jag hade sett fram emot att arbeta i fem år till som toppnamn, sa hon till SVT.

Föreslagen etta blev i stället David Lega, som vann provvalet med stor marginal. På andraplats hamnade Martin Hallander. Lega är tillsammans med Skyttedal sittande parlamentariker och kategoriseras internt till vänster i partiet. Att han föreslås som listetta retar de till höger i partiet, där Skyttedal ingår.

De har känt sig förbisedda sedan en tid tillbaka, inte minst sedan Ebba Busch i våras utsåg Liza-Maria Norlin till partisekreterare. En person som ska ha motsatt sig flera av partiledningen förflyttningar i migrationspolitiken och närmandet av Sverigedemokraterna.

Kan bli dramatik

Under de senaste dagarna har det därför smidits planer på högerkanten om hur man ska förmå Skyttedal att utmana Lega.

­- Det värsta som kan hända annars är att vi inte får några mandat och åker ur parlamentet, i så fall riskerar vi åka ur riksdagen med, säger en kristdemokrat.

Nu meddelar Sara Skyttedal på Facebook att hon tar upp fajten om förstaplatsen, något Expressen var först med att berätta.

”Stödet jag mötts av både ödmjukar och förpliktigar. Därför har jag landat i att ställa mig till förfogande för omval under partifullmäktige på fredag”, skriver hon.

KD:s partifullmäktige ser av allt att döma ut att bli en dramatisk tillställning. För samtidigt som Skyttedal nu står till förfogande berättar ordföranden för partiets Västra Götaland-distrikt att man nominerar kommunalrådet Ella Kardemark till listans andraplats, som alltså Martin Hallander – även han en förgrundsgestalt på KD:s högerkant – föreslås till.

– Debatten hos oss har handlat om att ha en man och en kvinna i toppen. Andra får hålla på med höger vänster-grejen, säger distriktsordföranden Magnus Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.