Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Ferreira, chefredaktör på Dagen, säger att valet av Liza-Maria Norlin är en tydlig signal om att KD vill uppvärdera de mjukare frågorna. Foto: SVT

Valet av KD-topp ifrågasätts internt

Uppdaterad
Publicerad

Utnämningen av ny partisekreterare har lett till intern kritik i KD. Valet av Liza-Maria Norlin ifrågasätts av partikamrater som oroar sig för Ebba Busch väg framåt för partiet.

Sedan Norlin utsågs till partisekreterare i slutet av april har det bubblat inom Kristdemokraterna. Och som Expressen i dag var först med att rapportera ifrågasätts partistyrelsens val.

– Liza-Maria är en person som varit väldigt aktiv i striderna om migrationspolitiken och förhållandet till Sverigedemokraterna. Att välja henne när det skulle kunna finnas andra kandidater kändes som ett hårt slag, säger en kristdemokrat till SVT.

Kritiken ska ha framförts till Ebba Busch och hörs från högern i partiet. En grupp som varit drivande i den alltmer restriktiva flykting- och kriminalpolitiken och som traditionellt sett stöttat Busch.

Felicia Ferreira, chefredaktör på Dagen, menar att utnämningen av en återkommande kritiker gjort många frågande inför framtiden.

– De som köpt in sig på det tydliga högerpartiet med hårdare straff och striktare migrationspolitik känner sig förvirrade och frågar sig: hur ska profilen bli framåt?

Mjukare profil

Hon ser det som en signal att partiet nu söker en mjukare profil efter ett valresultat som inte levde upp till förväntningarna.

Valanalysen slog fast att KD syntes för lite i traditionella frågor som sjukvård och att den hårdare profilen stötte bort frikyrkliga väljare. Redan vid KD-dagarna i Örebro, strax före Norlins utnämning, kunde ett skifte åt det mjukare anas.

I sitt tal fäste partiledaren vikt vid familjen och det av Alf Svensson myntade begreppet ”närvärme”. Vid SVT Agendas partiledardebatt var Busch bortrest och ersatt av vice partiledare Jakob Forssmed, ett inhopp som uppskattades av de som internt kallas vänstern i partiet.

– Jakob är fantastiskt duktig på att lyfta fram det mjuka perspektivet, se människan. Ebba gör också det men hon är även duktig på att lyfta behovet av exempelvis energi så att Sverige fungerar, säger riksdagsledamoten Magnus Jacobsson.

Strid att vänta

Men trots kritik tycks varken folk från vänster eller höger i partiet tro att Ebba Busch skulle sitta löst som partiledare.

– Däremot kommer det bli en tuff partiledarstrid den dagen Ebba slutar och det förbereder folk sig för, säger en kristdemokrat.

Ebba Busch har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.