Folkmusikgruppen WAO tycker sig ha hittat en musikalisk skatt. De spelar in sånger av musikern och poeten Wilho Ollikainen som bodde i Ullatti i Gällivare kommun.

Folkmusiker tolkas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Folkmusikgruppen WAO har spelat in sånger av musikern och poeten Wilho Ollikainen som bodde i Ullatti i Gällivare kommun. Ollikainen lämnade efter sig en rik skatt av musik, sångtexter och poesi på svenska, finska och meänkieli.

– Hans konstnärsskap är så brett och han var något av en bloggare på 1960- och 1970-talen. Det är så mycket som är intressant med honom. Det var inte bara kärlekssångger utan han tyckte och tänkte också om sin samtid, säger sångaren Susanne Rantatalo.

Var en ordkonstnär

Dragspelaren och sångaren Jan Johansson satte för några år sedan upp föreställningen ”Tjära människa” som handlade om Wilho Ollikainens liv. Nu är det dags för nästa steg när gruppen WAO ger ut Ollikainens sånger på skiva.

Musikern och poeten Vilho Ollikainen.

Medlemmarna kommer från de norrbottniska folkmusikgrupperna Jord och JP Nyströms. Och på fiol och sång har man med sig en av Finlands främsta folkmusiker, Arto Järvelä.

– För Wilho var improvisationen det största. Man hör det i hans låtar. I hans låt ”Kuppari” låter det aldrig likadant, han sjunger inte samma text. Han var lite som Tage Danielsson;  en ordkonstnär, berättar Jan Johansson.

”Världen är galen”

Folkmusikgruppens WAO:s initialer står för Wilho Akseli Ollikainen som var född i Finland och kom som ung till Norrbotten och byn Ullatti i Gällivare kommun. Hans sånger tolkas nu av gruppen WAO på skivan Maailma on hullu, Världen är galen. Det är det första skiva som getts ut med Wilho Ollikainens material.

Har hans musik och texter någonting att säga om den tid vi lever i nu?

–Ja, det tycker jag. I ”Rakkaus on aare”, ”Kärleken är en skatt”, skriver han att det inte spelar någon roll vilken hudfärg vi har eller vilken nationalitet vi tillhör. Kärleken är ändå lika för alla. Han var väldigt samtida på många sätt, menar Susanne Rantatalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.