Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kartan för folktandvården i Norrbotten kan komma att ritas om menar divisionschefen i Norrbotten. Hör honom i klippet ovan. Foto: SVT

Folktandvården kan försvinna på flera orter: ”Folk får kanske resa”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska folktandvården har krisat länge på grund av brist på tandläkare och tandhygienister. Men nu börjar läget bli ohållbart på vissa håll i landet.

Norrbotten har bland de största problemen i riket och nu flaggar länets divisionschef för att den regionala tandvården kan försvinna på flera orter.

– Tillskottet av nya har i princip upphört och det är ju väldigt oroväckande. Jag har ju varit anställd i 40 år i tandvården men jag har aldrig varit med om den här omfattningen och stora bristen och att den är så nationellt spridd, säger Tomas Josefsson, divisionschef vid Folktandvården i Norrbotten.

Konstant brist ger långa väntetider

Störst brist på tandläkare och tandhygienister är det i östra Norrbotten, Boden och Gällivare.

– Vi hinner med akuta barn och vuxna och den vanliga barntandvården men vanliga norrbottningar med vanliga tandbehov har svårt att få komma till folktandvården idag. Och väntan kan bli lång för det kommer vara konstant brist på resurser, säger Tomas Josefsson.

I Södra Norrbotten ser det däremot bättre ut, men att förflytta personalen därifrån till kommuner som har en större brist räcker inte som lösning enligt divisionschefen.

– Personal från både Arvidsjaur, Arjeplog och Piteå åker redan och stöttar och hjälper till så gott det går men det räcker inte, säger Tomas Josefsson.

Behov av upp till 25 tandläkare

Det finns ju privata aktörer också, varför samarbetar man inte mer med dem?

– Det sker redan idag men de vill nog bestämma själv det är nog den viktigaste saken. Vi har vår prioriteringsordning som är politiskt fastställd med barn och akuta i första hand men den omfattas ju inte de av och jag är inte så säker på att de är beredd på något annat heller, säger Tomas Josefsson.

Enligt en nationell enkät som Norrbottens folktandvård deltagit i behövs hela 20 – 25 tandläkare i länet eftersom Norrbotten har bland den största bristen i landet.

Något som får konsekvenser för tandhälsan i Norrbotten.

– Delvis märks det redan idag. Det är ett faktum att på de orter där det varit besvärligt länge, där märker vi att folk kommer in med större problem. Det är en oundviklig effekt tyvärr, säger Tomas Josefsson.

Svårt rekrytera i utlandet

Svenska folktandvården har ju en tid försökt skapa samverkansprojektet med portugisiska tandläkare, finns det något hopp med det?

– Det har fungerat väldigt bra tidigare men idag har de lättare att få jobb i sina egna länder vilket försvårar importen av annan arbetskraft, säger Tomas Josefsson.

Så bör du själv sköta dina tänder:

Visa

* Folktandvårdens tre nyckelord för god tandhälsa är: fluor – vila – vatten.

* Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag

* Låt tänderna vila mellan måltiderna

* Drick vatten när du är törstig

* Sista tipsen är att besöka Folktandvården regelbundet, vilken kan vara svårt på grund av deras personalbrist, men har man möjlighet så är rekommendationen att man söker hjälp på annan ort där läget ser bättre ut.

Källa: Folktandvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer