Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Pettersson berätta om de förändringar som Folktandvården i region Norrbotten vill se. Foto: SVT Arkiv / Filip Öhman

Tandvårdschefer i norra Sverige vill avskaffa fri tandvård för unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i norra Sverige vädjar till politikerna om ändringar i tandvårdslagen. De vill att privata tandläkare tar större ansvar för patienterna, och att åldern för avgiftsfri tandvård sänks från 23 till 19 år.

 – Det är viktigt att politiken på riksnivå lyssnar på oss nu, säger Maria Pettersson, versamhetsområdeschef för Folktandvården i region Norrbotten.

I en gemensam debattartikel vädjar tandvårdscheferna inom Folktandvården i norra Sverige till politikerna om att förändra tandvårdslagstiftningen.

Budskapet är att den jämlika tillgången till tandvård i hela Sverige riskerar att raseras och att privata aktörer måste ta ett större ansvar för att behandla de högst prioriterade patientgrupperna.

Stort rekryteringsbehov

Maria Pettersson bedömer att det fattas ungefär 30 tandläkare och 60 tandsköterskor i regionen.

– Vi har en omfattande brist på medarbetare som gör att vi väldigt hårt måste prioritera vilka patienter som vi erbjuder tandvård.

Hon menar också att det främst är för framtiden som hon bekymrar sig om ingen förändring sker.

– Jag känner en stor oro för munhälsan i befolkningen i stort om det inte kommer till tydliga ändringar i tandvårdslagstiftningen.

Avgiftsfri tandvård för yngre

Utöver ändringar i själva tandvårdslagen så vill också tandvårdscheferna i Folktandvården i norra Sverige se att reformen som höjde taket på gratis tandvård till 23 år ska tas bort.

– Åldern för avgiftsfri tandvård måste sänkas till 19 år som det var tidigare. Det är jätteviktigt. De med större behov av tandvård får inte vård för att vi måste ta hand om gruppen 19 till 23 år, säger Maria Pettersson.

I klippet hör du mer om de förändringar som Folktandvården i region Norrbotten vill se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.