Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna om förslaget att sänka åldern för gratis tandvård från 23 år till 19 år. På bild Cassandra Viman, Maja Åsell, Alva Ringstedt. Foto: Filip Öhman/SVT

Unga om tandvårdskrisen i Norrbotten: ”Vi som får ta smällen”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att sänka åldern för hur länge man får gratis tandvård, från 23 år till 19, får skarp kritik av ungdomar i det berörda åldersspannet.

 – Det har inte studenter och ungdomar råd med, säger studenten Cassandra Viman.

Folktandvården i norra Sverige har slagit larm om att de inte hinner med att behandla barnens tänder.

En lösning som föreslås av tandvårdscheferna är att ta bort den kostnadsfria tandvården för ungdomar i åldrarna 19-23 år, och i stället återgå till 19-årsgränsen som fanns innan 2019.

Tandvården i Norrbotten

Studenten Maja: ”Känns jättedumt”

Förslaget får dock skarp kritik av den berörda åldersgruppen.

– Det känns jättedumt. Många i den här åldern har inte fått en bra etablerad inkomst och att då behöva betala för tandvården kan nog göra att många inte går till tandläkaren. Det är som att vi får ta smällen för någonting som egentligen är deras ansvar, säger studenten Maja Åsell.

Hör mer reaktioner från ungdomar om förslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet