Gruppen Rädda Vitåskolan anlitar jurist och överklagar barn- och utbildningsnämndens beslut att lägga ned skolan. Foto: SVT

Föräldrarna i Vitå går vidare för att rädda skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för att rädda skolan i Vitå fortsätter. Nu har gruppen Rädda Vitåskolan beslutat att överklaga barn- och utbildningsnämndens beslut att lägga ned skolan.

– Nu kommer vi tillsammans med vår jurist att formulera en överklagan, säger Martin Ahlström i gruppen Rädda Vitåskolan.

Insamlade pengar

Med hjälp av insamlade pengar har gruppen anlitat en jurist som menar att det är tveksamt om barn- och utbildningsnämnden hade rätt att besluta om en nedläggning av skolan. Hittills har man samlat in 220.000 kronor.

– Det är långt över förväntan. Vi hade satt ett mål på 50.000 kronor, säger initiativtagaren Pontus Johansson.

Friskola

Rädda Vitåskolan gör nu också efterforskningar för att skaffa sig en bild av vilka möjligheter det finns att starta en friskola i Vitå och en fristående förskola i Jämtön, där den kommunala förskolan också ska läggas ned.

– Vi tittar just nu på båda alternativen, säger Martin Ahlström.

Nedskärningar

Det var förra veckan barn- och utbildningsnämnden i Luleå beslutade med en rösts övervikt att i år lägga ned tre skolor och tre förskolor däribland skolan i Vitå.

Motivet är att skolsektorn i Luleå sammanlagt ska göra nedskärningar i år på 26.5 miljoner kronor. Tanken är att eleverna Vitådalen från och med i höst ska köras med buss till skolan i Råneå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet