Birgitta Isaksson, Jägareförbundet Norrbotten, och Matti Blind Berg, Girjas sameby, har olika syn på förändringarna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Splittrat efter Girjasdomen – så har jakten förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Det är framför allt två saker som har ändrats sedan Girjas sameby tog över förvaltningen av jakten och fisket i området. Förändringarna har lett till diskussioner mellan samebyn och andra jaktintressen. I videon hör du representanter från Jägareförbundet i Norrbotten och Girjas – och de är inte överens.

De frågor som diskuterats flitigt sedan Girjas sameby tog över förvaltningen från länsstyrelsen är framför allt dessa:

Framflyttad försäljning av jaktkort

Rätten till fjälljakten
  • Försäljningen av jaktkort för småviltsjakt flyttades fram från 25 augusti till 15 september i större delen av området. Det är en förändring som kan bli årligt återkommande. Enligt samebyn handlar det om att ge renarna betesro inför brunsten och sarvslakten.

Bara norrbottningar får jaga:

  • Det är enbart personer som är folkbokförda i Norrbottens län som kan köpa jaktkort. Förändringen har kritiserats av jägare från övriga Sverige. Enligt Kommerskollegium kan det dessutom strida mot EU-rätten att utesluta jägare från övriga EU.

I klippet hör du Birgitta Isaksson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, och Girjas ordförande Matti Blind Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet