Körkortstvånget införs i juli 2021. Foto: Maja Suslin / TT

Körkort för vattenskoter kan krävas från och med nästa sommar

Publicerad

Från och med första maj 2022 kan det bli obligatoriskt med förarbevis och utbildning för att få köra vattenskoter i Sverige.

Antalet vattenskotrar har ökat markant de senaste åren. Därför har Trafikutskottet föreslagit regeringen att säga ja till regeringens förslag om förarbevis för vattenskoter. Förarbeviset ska då gälla från och med sommaren 2022.

I dag finns det endast en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter. Förra året gick länsstyrelsen i Norrbotten ut med att de ville höja åldern för att köra vattenskoter.

Krävs förarbevis från första maj 2022

Enligt regeringens förslag ska ett förarbevis krävas för vattenskoter från och med den 1 maj 2022. Föraren ska ha fyllt 15 år och ha gått en utbildning med godkänt resultat.

Transportstyrelsen arbetar med att ta fram detaljerade regler för den som ska utbilda och köra vattenskoter. De föreslagna reglerna föreslås träda i kraft i samband med regeringens bestämmelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer