Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år dubbleras löjromskvoten. Teija Aho, vice ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO), är glad över beskedet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Fördubblat löjromsfiske i Bottenviken – beståndet ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

I år har kvoterna för löjfisket i Bottenviken fördubblats jämfört med förra året. Och för yrkesfisket är ökningen ett glädjande besked.

– Det är positivt för nu har vi en uppskattning av beståndet och kan fiska på ett hållbart sätt, säger Teija Aho, vice ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO).

Mängden löja som får trålas i Bottenviken i det närmaste fördubblas i år, från 450 ton förra året till 800 ton. Fiske med garn och fällor ligger utanför kvoten.

Mer fisk

Havs- och Vattenmyndighetens beslut om ökade kvoter stöds av en biologisk rådgivning som på myndighetens uppdrag görs av Sveriges lantbruksuniversitet.

– Beståndet är större nu och är en orsak till de ökade kvoterna, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och Vattenmyndigheten och tillägger:

– Vi hoppas få ett jämnare fiske genom att inte fiska maximalt och därmed lämna över mer till kommande år.

I videon hör ni Teija Aho i fiskarnas producentorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer