Nils Anders Blind visar och förklarar hur isen ser ut och känns just nu vid Torneträsk. Foto: SVT/Thommy Johansson

Han har jobbat med renskötsel i 40 år: ”Kärnisen bara ett par decimeter”

Publicerad

Trots att det råder vinterväder i mitten av maj och våren är försenad och isarna ligger kvar på fjällsjöarna är det förrädiskt att bege sig ut på isen. Den är nämligen inte så tjock som den kan tyckas vara vid första ögonblicket.

Nils Anders Blind har bott i området och har jobbat med renskötsel i 40 år längs Torneträsk och Torneälv.

Han säger att det kommer att bli stora problem och farligt på isen, trots att det ser ut att vara full vinter på grund av de stora snömängderna. Men isförhållandena är besvärliga.

– Det kommer bli jätteförrädisk, för kärnisen är dålig och det verkar vara lika dåligt i hela sjön. Kommer det en varm dag smälter issörjan snabbt till vatten, säger Nils Anders Blind frånTalma sameby.

1 meter issörja

Isen var över en meter på Torneträsk vid Tornehamn när SVT Norrbotten mätte tjockleken men det som är förrädisk är att kärnisen var endast 20 cm. Första metern är istället en issörja som smälter undan fort när det blir varmare.

– Det här väldigt ovanlig. Det här behövde man inte tänka på förut. Generellt är det farligt att färdas på isar men de här förhållandena är farliga, säger Nils Anders Blind från Talma sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.