Här borrar Ola Eriksson ner isborren för att kontrollera tjockleken på Torneträsk. I videon ovan berättar han hur tunn isen är just nu. Foto: SVT/Thommy Johansson

Rekordmycket snö – men förrädiskt tunna isar i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Den milda och snörika vintern har inneburit svaga isar i fjällen och Kirunaområdet. I Abisko på Torneträsk är det den tunnaste isen sedan mätningarna startades 1958.

Det har aldrig varit så tunn is på Torneträsk som den här vintern. Dessutom har det kommit mycket snö vilket gör att isen är förrädisk på många ställen i den sju mil långa sjön i Kirunafjällen. På Abisko naturvetenskapliga stationen har man mätt isens tjocklek sedan 1958, en gång i veckan för att samla data till forskarna.

– I år är det den tunnaste isen som har varit sedan vi började med mätningarna, säger Ola Eriksson, teknisk samordnare på Abisko naturvetenskapliga station.

Forskaren Gesa Weyhenmeyer på Uppsala Universitet forskar om hur vattnets ekosystem påverkas av globala förändringar i världen.

Tre grader varmare vintertemperatur

I Kirunaområdet har den snörika vintern varit tre grader varmare än referensperioden som är från 1961-1990.

– Det är betydelsefullt att det är tre grader varmare vintertemperatur. Sedan är det väldigt speciellt när det är mycket snö, snön fungerar som isolering.

Hon fortsätter:

– Den kombinationen har vi inte haft tidigare – mild vinter och mycket snö, då blir det dåliga isar, säger Gesa Weyhenmeyer, professor på Uppsal universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.