Foto: SVT

Här är snödjupet på väg mot rekord – tufft för älgarna

Uppdaterad
Publicerad

De stora snödjupen i Norrbottens nordliga skogar gör tillvaron hård för älgarna. Många älgar riskerar att inte överleva vintern.

I Kaalasjärvi någon mil väster om Kiruna bor Tage Fjellborg. Han vet om att det finns älgar i området i skogen strax bakom huset.

På vintern rör sig älgar normalt inte så mycket. Den här vintern, när snön når till midjan på en normallång reporter, är de ännu mer orörliga.

Stressade och avmagrade älgar

Bara ett par hundra meter in i skogen ser vi en ko och hennes kalv. De är skygga och skuttar iväg i snömassorna när de anar att det är människor i farten. Vi håller själva tillbörligt avstånd, dels för vår egen säkerhet, dels för att inte störa älgarna som är tillräckligt stressade av de yttre förhållanden som råder.

”Kommer bli problem”

Tage Fjellborg har sett många rejält avmagrade älgar i vinter, men ännu inte så många döda djur. Dock är det mycket vinter kvar på de här breddgraderna.

– Nog kommer det att bli problem från och med nu, säger han.

Se älgarna och intervjun med Tage Fjellborg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.