”Älgarna har lärt sig att det finns ensilage här. Vi kan ha 100 älgar här på nätterna”, säger turistföretagaren Matti Blind Berg. Foto: SVT

Se när hungriga älgar samlas till ett ständigt pågående snyltkalas

Uppdaterad
Publicerad

På Matti Blind Bergs och Kerstin Nilssons gård för islandshästar märker man tydligt att älgarna har det tufft i skogen. Det kan komma uppåt 50 snyltätande älgar på en och samma dag.

Hästgården ligger i Poultsa efter samma vägsträcka som Kaalasjärvi, ytterligare ett par mil väster om Kiruna.

Här driver Matti Blind Berg och Kerstin Nilsson ett företag med guidade turistturer med snöskoter och islandshästar. De rör sig mycket i skogarna i området och kan vittna om hur svårt älgarna har det i den ovanligt djupa snön.

Ser många avmagrade älgar

Matti Blind Berg och Kerstin Nilsson behöver bara gå ut på gården för att förstå att det råder svåra förhållanden för älgen i skogen.

– Jag har inte hittat några döda älgar än, men vi är bara i slutet av februari. Fortsätter det så här så lär det komma för man ser mycket avmagring, säger Matti Blind Berg.

Oftast på tillbörligt avstånd

Här har älgarna ett ständigt pågående kalas på foder som egentligen är ägnat åt hästarna.

Oftast håller sig älgarna på tillbörligt avstånd – men det händer också att de blir för närgångna. Se vad som händer då i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.