Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wiebke Neumann Sivertsson, forskare. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hör forskaren om hur älgarna försöker överleva vintern

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet håller ett antal älgar i Nikkaluoktaområdet under noggrann uppsikt. Hittills har bara två äldre älgar dukat under för de svåra förhållandena.

Forskarna har under många år gps-märkt älgar i olika delar av Sverige och kartlagt hur de rör sig och vilka livsbetingelser de lever under. Bland annat har man följt 68 älgar i Nikkaluoktaområdet på gränsen mellan Kiruna och Gällivare kommuner.

Projektet har fokuserat på älgarnas vandringsbeteende, deras fördelning i landskapet, livsmiljöanvändning och aktivitet.

Märker djuren

Mot slutet av mars åker forskare ut på plats för att märka om älgar och för att se hur de har klarat vintern så långt. Enligt Forskaren Wiebke Neumann Sivertsson har bara två av de märkta älgarna dött under vintern. Det var äldre djur som kanske inte hade klarat en normalsvår vinter.

I klippet förklarar Wiebke Neumann Sivertsson hur älgarna beter sig i svåra vinterförhållanden och vid vilket snödjup även vuxna älgar börjar få problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer