Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), undersöker om avmagringssjuka hos älgar kan vara smittsamt. Foto: Randi Gitz/SVT

Provtagning av avmagringssjuka älgar fortsätter – söker bevis för att sjukdomen inte smittar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har man hittat tre älgkor med avmagringssjuka i Norrbotten. Två i Arjeplogs- och en i Arvidsjaurs kommun. Den utökade övervakningen av älgar i området har avslutats, men provtagning av sjuka eller skadade djur ska fortsätta i hela landet. 

– Älgarnas sjukdom ser inte ut att vara smittsam, berättar Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Alla sjuka älgar har varit över tio år gamla och man tror att det handlar om spontant uppkomna, icke smittsamma fall hos äldre djur, utan känd orsak. Däremot krävs ytterligare prover för att kunna bevisa att antagandet är rätt.

– Dels vill vi upptäcka om vi har den här smittsamma varianten som vi vet att de har hos vildren i Norge och dels behöver vi stöd för det vi tror, att det här en förändring som uppstår hos enstaka individer, säger Maria Nöremark vid SVA.

Avmagringssjuka hos älgar

Provtagningen fortsätter

Därför fortsätter provtagningarna också året ut, men bara på så kallade riskdjur, det vill säga djur som visar symptom på CWD (Chronic Wasting Disease), självdöda och sjuka djur, skjutna/slaktade djur som förklarats otjänliga som livsmedel samt djur som skadats eller dödats i trafiken.

Norge och Finland gör samma sak.

Fortsatt extra övervakning kring Robertsfors

I Robertsfors kommun där ett fall påvisats på älg fortsätter en utökad övervakning. I en radie av 25 kilometer kring Robertsfors ska alla fällda älgar provtas tills SVA anser sig ha fått in tillräckligt mycket prover.  Det beror på att antalet provtagna älgar inte är tillräckligt många ännu.

Farligt att äta?

En av de sjuka älgar som sköts i Arjeplog visade enligt jägarna inga tecken på sjukdom innan den sköts. Så frågan är: törs man äta köttet hos en älg som ser frisk ut? Den skulle ju kunna ha avmagringssjuka i ett tidigt stadium?

Enligt SVA har ingen koppling setts till sjukdom hos människa, men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som låg kan möjligheten inte helt uteslutas.

Hör Maria Nöremark vid SVA resonera i videon.

Så många älgar har provtagits tidigare år

Älvsbyn, Piteå, Boden: 9

Arvidsjaur: 212

Arjeplog: 425

Jokkmokk: 22

Överkalix, Kalix, Luleå: 7

Övertorneå, Pajala, Haparanda: 9

Gällivare: 10

Kiruna: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avmagringssjuka hos älgar

Mer i ämnet