Elisabeth Landby, ordförande för Gällivare handel, är kritisk till att grävarbetena i Gällivare centrum startade innan pappersarbetet var klart. Foto: Hans Sternlund/SVT

Förseningar i jättebygget i Gällivare kan slå mot handeln

Publicerad

Bygget av ett multiaktivitetshus i Gällivare har stött på nya förseningar. Nu kommer kritik från centrumhandeln när gropen mitt i centrum riskerar att bli kvar en extra grävsäsong.

Multiaktivitetshuset ska bli en arena för idrott, bad, bibliotek, bio, och konserter. Bygget skulle ha startat för två år sedan, men på grund av att kommunen inte kunde hitta en flyttuppgörelse med en företag blev det fördröjt.

Den nya förseningar handlar om ett anbud för bygget. Det får desto större konsekvenser eftersom rivningarna och grävarbetena startade i våras och påverkar hela centrumbilden.

Gällivare nya centrum

Kritik från handeln

Elisabeth Landby är ordförande för Gällivare handel och hon säger att många medlemmar i organisationen är starkt kritiska till att grävarbetena startade innan alla papper för fortsättningen av bygget var klara.

– Med tanke på allt som finns i bagaget med coronakris och annat är det här jättetufft att ens höra talas om, säger hon.

Bo-Göran Bäckfors, projektchef vid Gällivare kommun, säger att det är svårt att få tag på entreprenörer som vågar ta sig an ett så stort projekt.

– Och hade vi väntat med gå ut med anbuden så hade det garanterat dröjt ytterligare ett år innan vi hade kommit igång.

Bygget skulle ha enligt reviderade planer varit klart i slutet av 2023. Nu blir det av allt döma ännu senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gällivare nya centrum

Mer i ämnet