Gällivareborna får vänta på sitt multiaktivitetshus. Dan Johansson, projektchef på kommunen, står framför bygget. Foto: Thommy johansson/SVT

Multiaktivitetshuset i Gällivare försenas – och blir betydligt mindre

Publicerad

Bygget av multiaktivitetshuset i Gällivare är försenat på grund av en överklagan. I väntan på dom har kommunen hunnit krympa både projektets storlek och dess kostnader.

– Man måste vara flexibel, säger Dan Johansson projektchef på Gällivare kommun.

Upphandlingen av multiaktivitetshuset i Gällivare har överklagats och domen från förvaltningsrätten innebär att upphandlingen måste göras om.

– Vi kommer att göra nya handlingar och projekterar om huset och i december kommer en ny förfrågan att skickas ut, säger Dan Johansson.

Gällivare nya centrum

Domen innebär att bygget blir försenad från ursprungsplanen.

– Det är riktigt, den är försenad i och med att domstolens beslut tog ett år. Vår tidplan är att invigningen blir kvartal fyra 2025, säger Dan Johansson.

Multiaktivitetshuset blir mindre

Den nya försenade planen för multiaktivitetshuset innebär även att den kommer att bli mindre och funktioner som tillexempel squash och skytte kommer att tas bort.

– Fastigheten kommer att krympa något från 24 000 kvadratmeter till 21 500 kvadratmeter men fortfarande blir huset en av Sveriges största träbyggnader, säger Dan Johansson.

Billigare bygge

En annan orsak till ett mindre hus är att kostnaden måste minskas.

– Man måste vara flexibel och anpassa sig efter yttre förutsättningar så kostnaden kommer att bli något billigare, säger Dan Johansson.

Vad kommer multiaktivitetshuset att kosta?

– Vi kommer att fastställa kostnaden när vi har fått in anbuden. I april 2022 kan vi gå ut med den exakta kostnaden säger Dan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gällivare nya centrum

Mer i ämnet