Forskare försöker få fram vaccin mot harpest

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Umeå universitet jobbar för att få fram ett vaccin mot harpestbakterien. En sjukdom som den senaste tiden drabbat flera personer i södra Norrbotten.

– Vi har en vaccinkandidat som vi jobbar aktivt med just nu och all data från försöken talar för att det här vaccinet är väldigt bra, säger Anders Sjöstedt, professor i molekylär biologi vid Umeå Universitet till P4 Norrbotten.

Sjukdomen som främst drabbar olika gnagare kan överföras till människan på flera sätt, till exempel genom myggbett. Den drabbade får hög feber, huvudvärk och mår illa.

Umeåforskarna har under många år arbetat med ett vaccin. Men det kan ta tid då tester ska göras först på djur och sedan människor.

– Vi hoppas inom några år ha gjort de laborativa testen av säkerheten. Definitivt inom en tioårsperiod att ha ett nytt licenserat vaccin, säger Anders Sjöstedt till TV4 Nyheterna. (förra veckan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.