Forskaren Ivan Carabante vid LTU arbetar med att ta fram en metod som kan sanera vatten och jord som förorenats av PFAS-ämnen. Foto: SVT

Forskare vill rena naturen från farliga PFAS-kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu försöker ett gäng forskare vid Luleå Tekniska Universitet (LTU) ta fram de bästa metoderna för hur man kan sanera vatten och jord som förorenats av de cancerogena PFAS-kemikalierna.

– Just nu håller vi på att testa de mest lovande metoderna så att vi kan använda dem på fältet, säger Ivan Carabante som är projektledare och forskare inom avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU).

En rad miljöskandaler har avslöjats runt om i världen till följd av att man tidigare använde PFAS – perfluorerade ämnen – i brandbekämpningsmedel, som ut och förgiftade vatten och jord.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Förgiftat vatten i Luleå

Bara i Sverige har 222 platser för brandövning och 287 flygplatser identifierats som förorenade enligt Ivan Carabante, bland annat vid F21 i Luleå, där många boende och stugägare nära flygplatsen fick veta att de har druckit förerenat vatten sedan okänd tid.

Luleåbon Julia Hjalmarsson och hennes familj drabbades och så här sa hon när familjen fick vetskap om att deras drickvatten var förenat

– Jag har barn som har druckit det här från första gång de existerade. Alltså från att barnen ligger i magen går de här gifterna över. Jag känner en ganska stor oro, också av den anledningen att ingen vet vad som händer, säger hon.

Målet att kunna rena var som helst

Skulle den här forskningen exempelvis kunna hjälpa dem som drabbades kring F21?

– Ja, målet med den här forskningen är ju att redan i fältet kunna pumpa ut vattnet och behandla vattnet där. Lyckas vi då kan man göra det där och var som helst, säger Ivan Carabante.

Beviljats över två miljoner

Forskningsprojektet för att ta fram saneringsmetoder för PFAS-förorenad mark ska drivas i tre år. Finansieringen står Statens geotekniska institut (SGI) för och projektet har beviljats 2,5 miljoner kronor. Man samarbetar med Swedavia-Umeå Airport, Dåva Dac, Swerock och Eurowaters.

Under de tre åren ska forskarna optimera behandlingsmetoder i labbmiljö för att sedan applicera dem på pilotanläggningar inom avfallsbranchen.

– Jag tror att det är ett stort framsteg med forskningen som vi gör här och vi kommer eventuellt hitta lösningen på de här problemen, säger Ivan Carabante.

Detta är PFAS – högfluorerade ämnen

  • En grupp på över 4 700 kemikalier som är vatten- och smutsavstötande. De används som ytbehandling i många produkter, som kläder, skor, matförpackningar och stekpannor. De finns i brandskum och fluor-skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyg och elektronik.
  • Extremt svårnedbrytbara ämnen som vi alla har i blodet – till och med isbjörnarna långt borta i Arktis. Flera tusen sorter är inte ens testade. Ändå tillåts ämnena finnas i vanliga produkter som smink, kläder och möbler.
  • Vissa är cancerframkallande och kan orsaka leverskador. Andra har i djurförsök visat sig påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet.
  • Alla PFAS är skapade av människan. De första började användas redan på 50-talet, men nya användningsområden har gjort att utsläppen accelererat under de senaste decennierna. Först under senare tid har vi börjat förstå hur farliga och vitt spridda de är.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Mer i ämnet