Lars Sundström på Lulnäset är en av de som kännt lukten av flygfotogen i sitt kranvatten.

Ett år efter miljöskandalen på F 21 – marken fortfarande förorenad

Publicerad

För ett år sedan blev det kännt att 368 000 liter flygbränsle runnit rätt ut i marken på flygflottiljen F 21 i Luleå. Trots att saneringsarbetet pågått sedan dess är marken fortfarande lika förorenad.

Redan i maj förra året upptäckte försvarsmakten att det sipprat ut flygfotogen i marken på F 21. Det tog fem månader innan boende i området fick vetskap om läckan. Sedan dess har inte ett enda informationsmöte om flygfotogenet hållits med de boende.

– Jag har inte fått höra någonting av försvaret. Det är bara genom nyheterna som vi fått höra att det varit ett utsläpp överhuvudtaget, säger Lars Sundström som bor på Lulnäset två kilometer från F 21.

Både Lars och hans granne har kännt lukten av flygbränsle när de spolat länge i kranen. I somras drog kommunen vatten till området då de egengrävda brunnarna även visat sig innehålla det hälsofarliga ämnet PFAS som tros komma från bransläckningsskummet på F 21 och flygplatsen.

Läckte genom hål under marken

Det är oklart hur länge flygfotogenet har läckt ut eftersom läckan skett genom fem små hål i en ledning under marken. Fortifikationsverket första bedömning var att det handlade om 368 000 liter flygbränsle – eller åtta tankbilar.

Fortfarande pumpar man upp vatten och flygfotogen ur marken i samma mängd som när läckan upptäcktes för ett år sedan. Fortifikationsverket som är ansvarig både för utsläppet och saneringen vill inte ställa upp på intervju utan hänvisar till tidigare uppgifter om de inte bedömer att grundvattnet i områdets påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.